Releasen van muziek via een muziek label

Als artiest kun je je muziek releasen via een muziek label. Dit kan een onafhankelijk of een major muziek label zijn. Tegenwoordig heeft een muziek label diverse functies.

#1 Het ontdekken van talent. De A&R Manager (artists & repertoire) zoekt nieuw talent en onderhoudt de contacten met de artiesten die onder contract staan bij het muziek label. Ook begeleidt hij de keuze van het repertoire en de opnamen.
#2 Het sluiten van overeenkomsten. Een muziek label heeft ook een afdeling met één of meer juristen die de artiesten overeenkomsten opstellen, maar zij maken ook de overeenkomsten met o.a. de distributeurs, sponsoren etc.
#3 Het promoten van muziek. De afdeling promotie probeert de muziek zo veel mogelijk in de media (pers, radio en tv) te krijgen.
#4 Het distribueren van muziek. De afdeling verkoop zorgt er voor dat de muziek wordt verkocht. Zij nemen contact op met de distributeurs en gaan hen proberen te overtuigen om de muziek te verkopen.

Tegenwoordig is het “branden” van een artiest een belangrijke functie geworden binnen het muziek label. Door artiesten te verbinden aan bekende merken ontstaat er namelijk een nieuw verdienmodel, waaraan de artiest en het muziek label kunnen verdienen.

Het aansluiten bij een muziek label biedt tegenwoordig de volgende voordelen voor een artiest:
– Ze kennen de muziekindustrie als geen ander en kunnen daardoor goed inschatten welke muziek door welke doelgroep aangesproken wordt.
– Ze hebben een groot netwerk binnen de media, waardoor ze sneller publiciteit kunnen genereren voor de artiest.
– Ze hebben een groot netwerk aan online en offline distributeurs. Hiermee kunnen ze de muziek op diverse plekken distribueren, zodat de muziek uiteindelijk bij de consument terecht komt.
– Ze hebben ook een internationaal netwerk binnen de media en distributie, waardoor je muziek verspreid kan worden over de gehele wereld.
– Door hun naamsbekendheid kunnen er eerder concrete deals worden gemaakt. Zo staat het natuurlijk goed voor de buitenwereld dat je vertegenwoordigd wordt door een muziek label. Dit kan o.a. handig zijn bij een sponsorovereenkomst.

Echter zijn er ook nadelen te benoemen:
– Een muziek label wil tegenwoordig met de 360 deal aandeel hebben in de inkomsten van de artiest.
– Het muziek label bepaalt de strategie rondom jouw product, waardoor je als artiest minder invloed hebt.
– Je hebt als artiest te maken met een team, waardoor er meer ruis kan komen op de communicatie.

Hierbij geef ik je een overzicht van de 360 deal:
360 deal

Voor jezelf moet je nagaan of de nadelen opwegen tegen de voordelen om uiteindelijk te kunnen besluiten of je bij een muziek label terecht wilt komen. Als artiest kun je ook een licentiedeal aangaan, waardoor je bijvoorbeeld alleen de distributie door het muziek label kan doen.

Bron: Pixabay

Feel free to comment