Hoe kom jij als artiest in contact met een A&R manager?

Een A&R manager (artists & repertoire) zoekt nieuw talent en onderhoudt de contacten met de artiesten die onder contract staan bij het muziek label. Ook begeleidt hij de keuze van het repertoire en de opnamen. Hij moet daarom weten welke artiesten er zijn, wie hun doelgroep is en hij moet weten hoe de technische kant van de muziek in elkaar zit. Op dit laatste aspect bepaalt hij namelijk hoe hij eventueel een verdere samenwerking met een talent voor zich ziet.

Vroeger was een contract bij een muziek label het begin punt van de carrière van een artiest. Tegenwoordig is het een middel om je carrière op te bouwen. Artiesten moeten het contract zien als een lange termijn doelstelling, maar niet als hun enige doel. Wil jij als artiest je gaan aansluiten bij een label? Dan zul je je dus moeten wenden tot de A&R manager.

Vandaag de dag moet een artiest zo veel mogelijk zekerheid kunnen bieden aan de A&R manager. Een A&R manager wil zo veel mogelijk zekerheid hebben over het slagen van het succes van een artiest.

Daarom let een A&R manager op de volgende aspecten:

#1 Leeftijd. Er is geen minimum of maximum leeftijd verbonden aan het maken van muziek. Wil je op grotere events komen? Dan is 18 jaar een minimum leeftijd waaraan je moet voldoen. Echter zoekt een A&R manager ook mensen die zij nog kunnen coachen. Dit houdt dus niet in dat je geen muziek voor het label kunt maken. Daarnaast is het wel van belang dat je als artiest bewust bent van je doelgroep. Iemand die 65 jaar is, zal weinig 16-jarige jongens of meiden aanspreken.

#2 Research. Als artiest moet je voorbereid zijn. Voordat je denkt aan een samenwerking met een muziek label, moet je eerst zo veel mogelijk muziek professionals naar jou product laten luisteren of uitnodigen voor een showcase. Hun mening is erg belangrijk. Zij zijn het voor stadium voor de mening van een A&R manager. Evalueer hun mening en verwerk dit in je muzikale product. Maar weet ook wie de A&R manager is aan wie je het product gaat laten horen. Kom zo veel mogelijk over hem te weten, daar kun jij je voordeel mee doen. Verder staat het natuurlijk niet professioneel als je niet weet met wie je te maken krijgt. Voorbereiding is dus het halve werk.

#3 Demo. De demo moet goed, origineel geproduceerd zijn met een goede opbouw. De demo moet kwaliteit bevatten. Creëer je eigen geluid. Ook moet er verkooppotentie in zitten. De demo mag geen stukjes muziek bevatten uit bestaande liedjes. Emotie is een belangrijke factor, de muziek moet iets met de emotie van de mens doen. Het moet je raken en voor een bepaald gevoel zorgen. Verder moet je meer dan 1 demo hebben. Ze kijken natuurlijk voor een samenwerking op de lange termijn.

#4 Live Performance. De artiest moet een goede Live Performance kunnen neerzetten die onderscheidend en opvallend is. Het gaat hierbij vooral om het imago, de uitstraling en het karakter van de artiest.

#5 Optredens. Als jij als artiest veel geboekt wordt voor optredens op diverse plekken, dan bied je al een bepaalde zekerheid voor de A&R manager. Het houdt in dat mensen jou muziek interessant vinden. De locaties van de optredens moeten wel toonaangevende locaties zijn, niet een café op de hoek bijv. Zorg er dus voor dat je al veel hebt opgetreden op bijzondere locaties en laat de A&R manager ook weten waar je allemaal hebt opgetreden. Ook kun je de A&R manager een keer uitnodigen bij een optreden.

#6 Marketing. Als artiest moet je een goed marketing plan hebben. Al is je muziek nog zo goed, zonder marketing, wordt de muziek nooit bekend.

#7 Fanbase. De artiest moet een groot publiek aanspreken met zijn muziek. Immers hoe groter het publiek, hoe hoger de inkomsten voor het label en de artiest.

#8 Inzending. Maak de inzending voor de A&R manager zo simpel en makkelijk mogelijk. A&R managers krijgen namelijk wekelijks vele inzendingen binnen. De inzending moet een aantal demo’s bevatten met alle eerder genoemde content inclusief goede foto’s en referenties. Zorg dat je ook je contact gegevens erbij vermeld.

#9 Follow Up. Nadat je de demo’s en alle content hebt verstuurd is een follow up altijd goed om te doen. Als de A&R manager fan van je is, zullen ze echt gaan reageren. Echter hebben ze meer taken, waardoor reageren niet altijd als eerste prioriteit wordt gezien. Maak een contact moment een week nadat je het hebt verstuurd. Bij geen reactie, stuur je nog een reminder toe. Als je een maand niks hebt gehoord. Werk dan aan nieuwe nummers en ga daarmee aan de slag.

Ben jij hier mee geholpen?

Bron: Pixabay

Feel free to comment